2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Balstogė: miestas, kur pilni delnai alyvų.

Po pernai metų kelionės maršrutu Augustavo kanalai-Suprašlis-Balstogė (Bialystokas), likau sužavėta Balstoge ir vis rezgiau planus čia sugrįžti. Tai nėra labai paprasta, nes Vilnių ir Balstogę skiria geras pusdienis važiavimo. Ir štai neseniai Autobuso Dienoraštis pasiūlė man bilietą Ecolines firmos autobusu, galėjau rinktis iš daug krypčių, bet nedvejojau- būtinai bus Balstogė. Labai apsidžiaugiau tokia galimybe ir puoliau planuoti kelionę.

Vienas iš Balstogės minusų, į kurį keliautojams reikia atkreipti dėmesį, yra labai ribotas nakvynės vietos pasirinkimas. Didesni viešbučiai yra pakankamai brangūs, o biudžetinio varianto beveik nėra, nebent turite draugų arba dalyvaujate Couchsurfing'e. Vienas Couchsurfing'o narys mane kvietė apsistoti pas jį, tai buvo vidutinio amžiaus nevedęs vyrukas, gyvenantis vieno kambario bute, žadėjo man užleisti savo lovą, o pats miegoti virtuvėje. Na ir sakykit, kad ne svetingi tenais žmonės gyvena? Bet išguiti žmogų iš jo namų tai irgi nesinorėjo. Nusprendžiau, kad šį kartą pataupysiu nakvynės sąskaita, o geriau išleisiu pinigus pavalgymui ir lauktuvėms, tai užsisakiau lovą bendrabučio tipo kambaryje hostelyje. Hostelis turėjo vos kelis atsiliepimus, bet kaina buvo tikrai gera, todėl nusprendžiau labai dėl to nesukti galvos. Bet po savaitės parašiau jiems, prašydama detalesnės informacijos, ir paaiškėjo, kad jie yra overbooked. Dažniausiai atsiliepimuose minėta hostelio darbuotojų ribota anglų kalba čia buvo tikra rakštis, nes taip ir nebuvo aišku, kur man teks nakvoti. Laimei, tai išsiaiškinau ne atvykusi prie durų, o iš anksto, ir dar kartą laimei, buvau užsakiusi juos per Booking.com svetainę. Po daugiau nei savaitės tusinimosi tarpininkaujant Booking.com darbuotojams, kelionės datai artėjant, Kūtvėlai jau lipant sienom, buvo priimtas sprendimas, kad užsisakau naują nakvynės vietą pati, susimoku, po kelionės nusiunčiu čekį klientų aptarnavimo skyriui ir jie kompensuos man skirtumą tarp pirmojo užsakymo hostelyje ir to, kurį man pavyko pačiai susirasti (ne paties brangiausio, žinoma). Todėl apsigyvenau Hotel Titanic.*


P1320021
Kūtvėla prie Branickių rūmų Balstogėje.



Išsprendus nakvynės klausimą (kuriam teko kaip kokiai kandžiai įsigraužt į kitų kelionių santaupas), bandžiau susiplanuoti lankytinas vietas. Labai gaila, bet jokios normalios informacijos apie lankytinas vietas Balstogėje rasti nepavyko, nes viskas internete minima epizodiškai, nėra nuotraukų, nėra adresų, nėra atsiliepimų, nėra nurodytas transportas. Iš nevilties netgi nusipirkau skyrių iš Lonely Planet internetinės parduotuvės, bet miesto žemėlapis buvo mažytis, o informacijos apie lankytinas vietas -kaip žvirblio pričirkšta. Esu ant jų labai pikta, tokia rimta firma neturi taip apsileisti, nes Balstogė yra nuostabi. Būtinai parašysiu jiems piktą skundą.

Ir štai, Didžioji Diena! Ecolines firma pervežimus Vilnius-Balstogė vykdo per Marijampolę. Vilniaus autobusų stotyje nekantriai brūžinau padus prie išvykimo aikštelės, kai paaiškėjo, kad autobusas vėluos valandą laiko. Oras buvo bjaurus, lijo, ir dar tokios naujienos...Juk ir Balstogėje atvykimas susivėlins viena valanda, kas, kad ją išlošime atsukdami laikrodžius. Niurnėdama nuėjau gaudyti bevielio interneto prie spaudos kiosko, tuo pačiu nusipirkau labai skanų kruasaną. Po valandos atlingavo mūsų autobusas. Žinote, važiuočiau ir važiuočiau tokiu: nemokamas kavos ir karšto šokolado automatas, WC, elektros lizdas, bevielis internetas, patogios sėdynės su -labai svarbu- daug erdvės kojoms. Žymiai daugiau vietos keleiviui nei Simple Express firmos autobusuose.

P1310899
O mes į Balstogę patogiai sau važiuojam, karštą šokoladą gurkšnojam!
Marijampolėje buvome kažkur už pusantros valandos, kur mūsų jau laukė kitas autobusas, važiuojantis net iki Vokietijos pietų (jo keleiviai mūsų laukimu nebuvo labai patenkinti). Jis jau buvo dviaukštis, bet -labai svarbu- nuo to keleivių komfortas nesumažėjo vietos kojoms sąskaita: vietos kojoms buvo tiek pat, kiek ir vienaukščiame autobuse. Dviaukščiame autobuse su mumis keliavo ir stiuardesė, kuri rūpinosi keleiviais. Visa informacija buvo pateikta lietuvių, anglų ir rusų kalbomis, pažiūrėjome visai nepiktybinį filmą. Balstogėje išlipau po maždaug trijų valandų nuo įlipimo Marijampolėje. Jau buvo 21.00 val. Lenkijos laiku ir gana tamsu. Iki viešbučio nusigauti buvo trys variantai: imti vieną iš čia pat laukiančių taksi, važiuoti miesto autobusu (laukti 20 min.) arba eiti pėsčiai. Iš anksto turėjau atsispausdinusi iš Google Maps maršrutą kaip nueiti iki viešbučio, jį dar pasitikslinau pasijungusi prie nemokamo miesto bevielio interneto. Nusprendžiau eiti pėsčia ir tikrai, žemėlapis buvo pakankamai tikslus, už pusvalandžio jau padaviau savo pasą registratūros darbuotojai. Dušas, lova. O rytoj- tyrinėti Balstogę.

Pusryčiai viešbutyje buvo labai geri: sultys, kava, vaisiai, varškė, jogurtas, kelių rūšių mišrainės, virti kiaušiniai su majonezu, kiaušinienė, dešrelės, šviežios daržovės, paštetai, duona, uogienės, pienu užpilami sausi pusryčiai. Nė išeiti nesinorėjo. Beje, jeigu užsisakinėsite būtent šį viešbutį, būtinai parašykite jiems, kad norite kambario nerūkantiems ir taip pat tylaus kambario, kitaip gali tekti uostyti cigarečių dūmus ir klausytis konferencijos dalyvių ūbavimo. Taipogi, susisiekite pranešti, jeigu atvyksite po 19.00 val., nes gali panaikinti rezervaciją.

Dievo namus Balstogėje stato su užmoju. Šita bažnyčia buvo priešais mano viešbutį, tai pirmiausia ir nupėdinau jos apžiūrėti.

P1310902
Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła. Nagi pabandykit ištarti greitai. 

P1310903
Didelė bažnyčia.

P1310911
Iš kitos pusės.
Nors nesu moderniškosios architektūros gerbėja, tokio dydžio pastatai negali nepalikti įspūdžio. Ir juos labai lengva surasti, nes iš tolo matosi. Štai šią cerkvę aptikau irgi tokiu pat būdu-pamatai kupolą ir eini ta kryptimi. Labai patogus navigatorius.

P1310912
Šv. Jurgio cerkvė. 

P1310916
Modernios architektūros cerkvė.

P1310917
Žydi kaštonai.

P1310922
Šv. Jurgio cerkvė.
Apžiūrėti iš vidaus nelabai galėjau, nes tuo metu tikintieji jau plušėjo giedodami akafistus. Man labai patinka ši bažnytinė muzika. Pastabėjau, kad eidamos į cerkves čia ne visos moterys dengiasi galvas. Pastovėjau cerkvėje truputį, paskui pasivaikščiojau aplink, bet laukti pamaldų pabaigos nenorėjau, nes vienas akafistas giedamas maždaug valandą laiko.

Pati Balstogė turistinei navigacijai yra draugiškas miestas, nes yra gausu nuorodų ir plačiai veikia nemokamas bevielis internetas.

P1310935

Kristaus Karaliaus ir Šv. Roko bažnyčia pribloškia savo dydžiu, silpnesės sveikatos tikintieji keliasi liftu iš papėdės.

P1320440
Kristaus Karaliaus ir Šv. Roko bažnyčia, 1927-1946 m.

P1310945
Kūtvėla ir Balstogės atsakymas Rio de Žaneirui. 

P1310948
Kristus žvelgia į miestą.

P1310936
Smolenkso tragedijos aukoms pagerbti. 
Šios bažnyčios projekto autorius yra garsus lenkų architektas O. Sosnowskis. Pilnas bažnyčios pavadinimas yra Bažnyčia-Paminklas Atgautai Lenkijos Nepriklausomybei. Ji pastatyta ant Šv. Roko kalvos, kur 1839 m. buvo įrengtos kapinės, kurias sunaikino rusai po 1863-1864 m. sukilimo. Septyniasdešimt brėžinių buvo pateikta svarstant šios bažnyčios projektą. Architektas Sosnowskis mirė 1939 m. Varšuvoje vokiečiams imant miestą, todėl bažnyčios statybos darbus perėmė kitas architektas, S. Bukowskis. Sovietų režimo laikotarpiu nepabaigtoje bažnyčioje valdžia ketino įrengti cirką. 83 metrų aukščio bokštą puošia 3 metrų aukščio Marijos statula, stovinti ant Piastų karūnos. Visas bažnyčios kompleksas apsuptas siena, būdinga fortifikuotoms bažnyčioms rytų Lenkijoje.

Jan Matejko, "1863-Polonia". The crowd of captives awaits transport to Siberia. Russian officers and soldiers supervise a blacksmith installing fetters on the wrists of a woman representing Poland. The blonde woman behind her, next in line, may represent Lithuania. Source: http://en.wikipedia.org/wiki/January_Uprising. Image in the public domain. 
Balstogė didžiuojasi tuom, kad čia gimė Esperanto kalbos tėvas L. Zamenhofas. Tačiau jam skirtas paminklas tai baisus, rodau tik iš pareigos. Pats Zamenhofas Balstogę vadino "Babelio bokštu", nes čia maišėsi kartu gyvenančių tautų kalbos, papročiai ir tikėjimai. Sakoma, kad 1900-siais metais Balstogėje gyveno daugiausia žydų, negu kuriame kitame mieste pasaulyje, apie 40.000. Žydai čia sudarė pusę miesto gyventojų.

P1310951
Paminklas Zamenhofui

P1310957
Miesto menas.
Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvė yra prie nedidelio skverelio su fontanu, kur karštą dieną malonu pasėdėti.
P1310966
Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvė. 

P1310976
Išdykusi parduotuvė. 

P1310992
Kosčiuškos aikštėje yra rotušės pastatas ir fontanas.
Kosčiuškos aikštė vadinama Balstogės vizitine kortele. Rotušės pastatas (dabar-muziejus) stovi neįprastos, trikampės formos aikštėje, o du keliai veda į Suražą ir Choroščių. Balstogę Janas Klemensas Branickis pasisatė kaip privatų miestą. Kadaise šis didikas kandidatavo į Lenkijos karaliaus sostą, vedė Izabelą Poniatowską (būsimojo karaliaus Stanislovo Augusto Poniatowskio seserį).

P1320003
Maršalo Pilsudskio paminklas priešais Gegužės 3-sios Konstituciją. 

P1320009
Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo katedra. 
Ši bažnyčia yra seniausias plytų pastatas mieste, menantis renesanso laikus. Apie šią bažnyčią pasakojama tokia istorija. Kažkada, dar prie caro, norėjo dori katalikai bažnyčią perstatyti naujai, nes nebetilpo visi norintys, bet valdžia neleido. Kuitė kuitė popierius 40 metų, ir neleido. Bet tuose popieriuose parašyta, kad galima pastatyti priestatą. Tai 1900-1906 m. ir pristatė-kelis kartus didesnį nei bažnyčia. Tai, ką matote nuotraukoje, yra bažnyčios priestatas :-) Toks nedidelis, net į kadrą netelpa :-)

Ir už dviejų žingsnių-tai, dėl ko verta čia atvažiuoti vėl ir vėl: Branickių rūmai ir parkas.

P1320021
Kūtvėla prie Branickių rūmų Balstogėje. 

P1320033
Stogo fragmentas. 
Rūmai XVIII a. garsino Balstogę kaip Lenkijos Versalį. Po Antrojo pasaulinio karo labai nuniokotas pastatas buvo atstatytas kaip nacionalinio pasididžiavimo simbolis. Rūmuose dabar yra įsikūręs medicinos universitetas, yra šios srities muziejus. Buvau šeštadienį, bet rūmai-universitetas-muziejus buvo atidaryti, turistų grupės blyksčiojo akiniais ir fotoaparatais. Tai ir aš įsmukau.

P1320034
Lubų dekoras.

P1320043
Vestibiulio skulptūros. 

P1320047
Barokinis sodas su skulptūromis.

P1320056
Branickių rūmai iš sodo pusės.

P1320068
Barokinis sodas.

P1320071
Skulptūros sode.

P1320072
Barokinis sodas su geometriniai raštais iš augalų.

P1320073
Alėja link rūmų.

P1320085
Barokinio sodo fragmentas. 
Ilgai čia vaikščiojau, vis grožėjausi ir atsigrožėti negalėjau. Nuotraukos perteikia tik nedidelę dalį to grožio, todėl būtina savo akimis pamatyti. Netoliese yra (Lonely Planet net nesiteikė žemėlapyje pažymėti, kokia gėda) parkas Planty. Tai, žinokite, yra visiškas išvirtimas iš kroksų, kaip ten yra gražu! Parke yra fontanas, gebantis šokti. Buvo nuostabu sėdėti ant suoliuko ir stebėti, kaip didžiulė jėga švirkščia vandenį į viršų. Taip gražu buvo, kad sunku klaviatūra nusakyti. O kai pagalvoju, kad pernai buvome vos už kelių žingsnių nuo šitokio grožio ir nematėme jo, net pikta pasidaro.

P1320090
Fontanas parke Planty, Balstogė. 

P1320092
Šokantis fintanas.


P1320094
Vandens figūros.

P1320105
Atgaiva karštą dieną. 
Galite pažiūrėti kelių minučių trukmės video.


P1320118
Geometriškai apkarpyti medžiai ir spalvotos našlaitės.

P1320121
Nuostabūs oranžiniai rododendrai. 

P1320127
Skalbėjos, 1946 m. 
P1320196
Po reprezentacinės medžioklės. 
Šalia yra parkas "Park Stary ks. J. Poniatowskiego". Kadangi informacinis stendas buvo tik lenkų kalba, tai nedaug ką tegaliu ir pridurti. Bet man ten nuostabiai patiko-kaštonų ir alyvų žydėjimas vienu metu!
P1320135
Kaštonai ir alyvos žydi vienu metu. 

P1320143
Pilni delnai alyvų. 

P1320151
Kvapas-nuostabus!
Ieškojau buvusios Didžiosios sinagogos. Balstogėje nemažai tokių galingų paminklų, kurie ištygsta tiesiog ant šaligatvio.

P1320156
Turbūt koks nors paminklas teatrui?

P1320158
Lėlininkas.

P1320161
Dievas, Garbė, Tėvynė. 
P1320164
Memorialinė lenta Piękna gatvėje. 

P1320167
"Mūsų puikioji šventovė virto ugnies auka, 1941-16-27, 2000 žydų vokiečių budeliai gyvus joje sudegino". Dar 55.000 žydų buvo uždaryti Balstogės gete, kurį bandant likviduoti kilo didžiausias po Varšuvos geto sukilimas. 
P1320166
Buvusi Didžioji sinagogos vieta. 
Pirmieji rašytiniai šaltiniai žydų bendruomenę Balstogėje mini 1658-1661 m. Tradiciškai laikoma, kad žydai į miestą atsikėlė XVIII a. J.K. Branickio kvietimu, kuris pastatė jiems namus, parduotuves, ir medinę sinagogą. Miestas klestėjo dėl tabako ir tekstilės pramonės. Kaip jau minėjau, mieste istoriškai ir dominavo ši tauta. 1906 m. prasidėjo pogromai, ko pasekoje daug Balstogės žydų persikėlė į JAV, į Niujorką, kur įsikūrė Lower East Side rajone. 1941 m. miestą užėmė nacistinė Vokietija ir žydai buvo suvaryti į getą. 1943 m. bandant getą likviduoti, kilo sukilimas, prasilaikęs mėnesį laiko. Galiausiai jis buvo numalšintas ir žydai išsiųsti į Maidaneko ir Treblinkos koncentracijos stovyklas. Daugiau skaitykite:  A HISTORY OF BIALYSTOK, POLAND. Yra sukurtas žydų paveldo kelias Balstogėje, jį rasite čia: Jewish Heritage Trail.

P1320214
Šv. Marijos Magdalenos cerkvė laikoma viena iš lankytinų vietų. 
Verta susirasti Hagia Sophia, t.y. Viešpaties Išminties bažnyčią, kuri yra 1:3 santykiu pastatyta Istanbulo Hagia Sophia kopija. Joje turėjo būti bažnytinės muzikos koncertas, bet apie jį nebuvau turėjusi išankstinės informacijos, todėl neįtraukiau į kelionės planus.

P1320173
Hagia Sophia, Balstogė. 

P1320179
Hagia Sophia. 
Jau norėjosi ir pavalgyti, todėl grįžau į Kosčiuškos aikštę prie rotušės. Ten giliai šaknis įleidusi Italijos virtuvė. Nors man giliu įsitikinimu itališką virtuvę reikia ragauti Italijoje, kito pasirinkimo nebuvo. Reikia pastebėti, kad pasta buvo skani, aptarnavimas greitas, tik jie ten suka biškį su abratpinigiais. Ieškokite Chilli Pizza.

P1320180
Pasta su vištiena ir rožinis vynas-karštai dienai. 
Išlaidauti Balstogėje nebus kur, tik nakvynei ir maistui, nes suvenyrų praktiškai nerasta, knygų anglų kalba nesimato, gintarų prekystaliai neegzistuoja. Geru oru lauko kavinės ir restoranai taip nusėsti, kad uodas netilps, visur girdisi lenkų kalba, kartais vienas kitas užsienietis sava kalba kažką pavograuja. Prie Branickių rūmų reguliariai parkuojasi dideli turistiniai autobusai. Matosi, kad miestas yra mielai turistų lankomas.

Pavalgiusi dar kartą grįžau į Branickių rūmų parką ir parką Planty. Lijo, bet žmogaus oda vandens nepraleidžia.

P1320204
Dviratininkai gėrisi fontanu.
P1320208
Kūtvėla mėgaujasi cukraus vata.  
Pabaigai, you know you're in Poland when:

P1320189
Branickių rūmų parke Aušros Vartų Mergelė. 
Praktiniai patarimai vykstantiems į Balstogę:

Ecolines atvykimas yra į autobusų stotį Dworzec PKS, kuri yra tiltais sujungta su šalimais esančia geležinkelio stotimi. Autobusų stoties kasos dirba maždaug 8.00-18.00 val., atitinkamai dirba ir kitos stotyje įsikūrusios paslaugos. WC mokamas, 2 PLN. Autobusų stotyje galima pasigauti greitą nemokamą bevielį internetą. Netoli yra McDonald's. Kristaus Karaliaus ir Šv. Roko bažnyčia lengvai pasiekiama pėsčiomis, o nuo jos atsiveria tiesi trasa iki Branickių rūmų.

Viešasis transportas: puikiai išvystytas, bet su hemarojine bilietų įsigijimo tvarka. Bilietas iš vairuotojo kainuoja 3.50 PLN, 60 min, be persėdimo. Miesto gyventojai turi elektroninius bilietus, popieriniai bilietai parduodami kioskuose, kurių reikia su žiburiu ieškoti. Supermarkete bandžiau-neparduoda. Geriausia yra pirkti geležinkelio stotyje esančiame kioske, ten tokia faina mergina angliškai gerai kalba (rusiškai-ne). Pirkite 24 valandų bilietą už 10 zlotų ir bus ramu. Įsigykite kelis tokius bilietus, nes tikrai prireiks, jeigu atvyksite porai dienų. Nepamirškite pažymėti! Autobusai modernūs, su informacijos tablo, sustojimų tvarką galima sekti ekrane. Maršrutams planuotis galima naudoti http://bialystok.jakdojade.pl/, bilietų kainas galima rasti paspaudus čia. Absoliučiai visose stotelėse yra iškabinti transporto tvarkaraščiai.

Žemėlapis yra geras daiktas, nes turizmo informacijos centras yra tik Malmeda gatvėje (netoli Zamenhofo paminklo) ir savaitgaliais, žinoma, nedirba. Žemėlapius mačiau pirkti tik tame pat kioske kur ir transporto bilietus, bet gal ir neturėtų būti deficitas. Kaina apie 10 PLN.

Nakvynė gali būti didžiausia problema dėl jau aptartų priežasčių, todėl ja pasirūpinkite iš anksto.

Maistas nebus problema, nes nemažai gerai žinomų Biedronka ir Žabka parduotuvių. Centre gausu restoranų ir kavinių.

Dienos kelionėms iš Balstogės galima rinktis Tykociną arba Suprašlį, yra transportas iki Belovežo. Su autobusų stotimi konkuruoja privatūs vežėjai Voyager, kurie veža keleivius ir išeiginėmis dienomis, kai kiti autobusai nekursuoja.

*Šio reportažo publikacijos metu klausimą dėl kompensacijos svarsto klientų aptarnavimo skyrius Booking.com.

Su meile ir kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Alyvaitė

13 komentarų:

Roma rašė...

Ir informacija labai naudinga, ir aprašymas šaunus! Ačiū!

Ele Pranaityte rašė...

Dėkoju už gerą žodį. Kad tik naudos būtų.

Unknown rašė...

Ačiū, puikiai rašote - su malonumu skaitosi.

Ele Pranaityte rašė...

Malonu, kad patiko.

LauraLietuva rašė...

Labai įdomu skaityti! Ačiū už šiltą, smagų pasakojimą ir gausią bei struktūruotą informaciją!!!��

Ele Pranaityte rašė...

@Laura: malonu, kad patiko.

Meskinas rašė...

Ar yra kokių vietų iš kurių matytusi miesto panorama? Bokštai, apžvalgos aikštelės?

Ele Pranaityte rašė...

@Meskinas: nebent kažkas nuo Kristaus Karaliaus bažnyčios matosi arba istorinės rotušės bokštas, jeigu pritaikytas lankymui. Šiaip atrodo, kad neturi jie ten tokio dalyko.

Meskinas rašė...

Ačiū ;) Kątik grįžau iš kelionės. Labai patiko. O apsižvalgyti galima nuo Kristaus Karaliaus bažnyčios. Ten reikia užlipti betoniniais laiptais ir įeiti į bažnyčią, tuomet mediniais laiptais iki laikrodžio ir bus metalinės durys - jas atidarius - įsijungėm šviesą ir užlipom metaliniais laiptais. Kas keista kad jokio budinčio/kunigo nesutikom, tai truputį nejauku buvo vaikštinėti.

Ele Pranaityte rašė...

@Meskinas: turėjau tokį įtarimą. Ar bent graži panorama?

Meskinas rašė...

Na tą dieną apsiniaukę buvo. Ir dar nesutemę, tai žiburiukų nesimatė. Kadangi miestas neturi daug turistinių objektų, tai manau verta į šį užsukti. O panoramos grožį vertinčiau gal 5balams iš 10. (Palyginimui Aleksoto 7, Milikonių 8 pagal mane).

Unknown rašė...

Planuojame kelionę į Balstogę ir todėl labai dėkojame už tokį išsamų ir naudingą aprašymą! Tačiau kilo mintis, galbūt žinote, ar Balstogė kaip nors pasipuošia prieš Kalėdas? Galbūt kur nors stovės jų Kalėdinė eglutė? Ačiū!

Ele Pranaityte rašė...

Deja, tokios informacijos neturiu. Jie katalikai, tai eglutė turėtų būti. Aš irgi gundausi išbandyti traukinį.